Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Udko z kurczaka w sosie porzeczkowym

Kuchnia SIMPLY

Udko z kurczaka w sosie porzeczkowym Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Udka z kurczaka, 4 sztuki
  • Papryka czerwona w proszku, 3 łyżeczki
  • Kurkuma, 2 łyżeczki
  • Przyprawa pikantna do kurczaka, 2 łyżeczki
  • Papryka wędzona w proszku, 1 łyżeczka
  • Olej, 2 łyżki
  • Porzeczki czerwone, 2 szklanki
  • Cukier, 3 łyżki
  • Chili w proszku, szczypta
  • Woda, 0,5 szklanki
  • Mąka ziemniaczana, 0,5 łyżeczki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Udka dokładnie myjemy. Przygotowujemy marynatę. Do szklanki wsypujemy paprykę, paprykę wędzoną, kurkumę, przyprawę pikantną, sól i pieprz. Dodajemy olej i wszystko dokładnie mieszamy. Mięso dokładnie nacieramy marynatą. Odkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki, układamy na blasze i pieczemy w 200 stopniach przez około godzinę. W czasie kiedy mięso się piecze, przygotowujemy sos porzeczkowy. Porzeczki obieramy z łodyżek i ogonków. Umieszczamy w garnku. Następnie dodajemy cukier i wodę. Gotujemy przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dokładnie mieszamy mąkę z odrobiną wody i dodajemy do sosu. Doprawiamy chilli. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Jeśli sos jest zbyt kwaśny możemy go jeszcze doprawić cukrem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life