Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Ukraiński kapuśniak z pęczakiem

Kuchnia SIMPLY

Ukraiński kapuśniak z pęczakiem Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • wywar z wędzonych żeberek, 2 l
  • obrane mięso z ugotowanych wędzonych żeberek,
  • biała kapusta, ½ główki
  • pomidory w zalewnie, 1 puszka
  • cebula, 1 mała
  • kasza pęczak, 6 łyżek
  • mąka, 1 łyżka
  • majeranek,
  • liść laurowy, 1 szt.
  • ziele angielskie, 4 szt.
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kaszę płuczemy i gotujemy 15 – 20 min w osolonej wodzie. Gdy kasza się gotuje, drobno szatkujemy kapustę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wywarem z żeberek. Dodajemy pomidory i mięso. Doprawiamy liściem laurowym, zielem angielski i majerankiem. Gotujemy 15 – 20 minut, aż kapusta zmięknie. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i podsmażamy na patelni, aż się zarumieni. Dodajemy mąkę i jeszcze chwilę przesmażamy często mieszając. Wrzucamy do garnka z gotującą się zupą. Dodajemy pęczak. Gotujemy razem 3 minuty.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life