Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Wołowina po burgundzku

Kuchnia SIMPLY

Wołowina po burgundzku Liczba osób: 6
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Łopatka wołowa, 1 kg
  • Wędzony boczek, 100 g
  • Marchewka, 2 sztuki
  • Pieczarki, 150 g
  • Cebula, 2 sztuki
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Tymianek, 1 łyżeczka
  • Liść laurowy, 2 sztuki
  • Ziele angielskie, 5 sztuk
  • Bulion wołowy, 2 szklanki
  • Czerwone wytrawne wino, 1 szklanka
  • Przecier pomidorowy, 1 łyżka
  • Masło klarowane, 1 łyżka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso, boczek, cebulę kroimy w kostkę, marchewkę w plasterki, pieczarki w połówki. Na patelni rozgrzewamy połowę masła klarowanego dodajemy boczek i podsmażamy. Podsmażony boczek przekładamy do naczynia żaroodpornego, a na patelnię dodajemy wołowinę i również smażymy, aż będzie rumiana. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię dodajemy resztę masła i podsmażamy warzywa około 5 minut. Warzywa przekładamy do mięsa. Zalewamy bulionem wołowym. Dodajemy wino, przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek, liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym gazie przez około 2 godziny, aż wołowina będzie miękka.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA