Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Wołowina po chińsku z mandarynkami

Kuchnia SIMPLY

Wołowina po chińsku z mandarynkami Liczba osób: 2
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 min
Wydrukuj

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe, 150 g
  • mandarynki, 6 szt.
  • sok z cytryny, ¼ szklanki
  • sos sojowy, 4 łyżki
  • mąka ziemniaczana, 1 łyżka
  • papryka, czerwona ½ szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • imbir, kawałeczek
  • cukier, 2 łyżki
  • sezam, odrobina
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki przekrajamy w poprzek na długie kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące ziemniaczanej. W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie. Paprykę myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w długie, cienkie paski. Czosnek obieramy, rozgniatamy. Obrany imbir ścieramy na drobnej tarce. Sok z cytryny mieszamy z sosem sojowym, cukrem i 2 łyżkami wody. Na rozgrzanej patelni podsmażamy czosnek i paprykę. Po 2 minutach dodajemy imbir, polędwiczkę. Smażymy przez kilka minut do momentu aż równomiernie się zarumieni. Dodajemy obrane ząbki mandarynki. Mieszając wlewamy sos partiami. Gotujemy przez około 2-3 minuty aż sos zgęstnieje. Na talerz wykładamy ryż i mięso z sosem. Na koniec posypujemy sezamkami.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life