Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Zając w sosie borowikowym

Kuchnia SIMPLY

Zając w sosie borowikowym Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Zając, 1 sztuka
  • Maślanka, 1 litr
  • Seler, 1/2 sztuki
  • Marchewka, 1 sztuka
  • Pietruszka, 1 sztuka
  • Borowiki suszone, 15 g
  • Śmietana 18%, 300 ml
  • Masło, 1 łyżka
  • Mąka pszenna, 1 łyżka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Z zająca odkrawamy comber i uda. Wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy maślanką. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 2 dni do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy. Marchewkę, seler, pietruszkę obieramy i kroimy na plastry. Okładamy nimi zająca i odstawiamy w chłodne miejsce jeszcze na 2 godziny. Warzywa usuwamy. Zająca przyprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy masło i suszone grzyby. Przykrywamy. Pieczemy około 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Od czasu do czasu polewamy zająca sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenie dodajemy śmietanę rozrobioną z mąką. Pieczemy razem jeszcze około 10 minut.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA