Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Zakwas żytni

Kuchnia SIMPLY

Zakwas żytni Liczba osób: 1
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka żytnie, 300 g
  • Woda ciepła, 300 ml

Sposób przygotowania:

Mieszamy 100 g mąki z 100 ml wody w minimum litrowym, wyparzonym słoiku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zakwas nie może stać w słonecznym miejscu. Następnego dnia mieszamy zakwas i dodajemy 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody. Mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Trzeciego dnia dodajemy 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody. Mieszamy i znów odstawiamy w ciepłe miejsce. Po dokarmianiu zakwasu pilnujemy przez godzinę, aby nie wykipiał. Czwartego dnia powtarzamy czynność. Piątego dnia zakwas powinien być już gotowy.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA