Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Zapiekane ziemniaki z grzybami

Kuchnia SIMPLY

Zapiekane ziemniaki z grzybami Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • młode ziemniaki, 1 kg
  • grzyby leśne (kurek, borowików, podgrzybków), 300g
  • cebula, 1 szt.
  • masło, 2 łyżki
  • śmietana, 200 ml
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut. Ostudzone kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle i dodajemy oczyszczone, i pokrojone grzyby. Całość dusimy przez 10 minut. Następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem. W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu układamy ziemniaki i zalewamy grzybami ze śmietaną. Tak przygotowaną potrawę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ok. 20 minut.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life