Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Zapiekanka pasterska

Kuchnia SIMPLY

Zapiekanka pasterska Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mięso mielone, 300 g
  • Cebula, 1 sztuka
  • Zielony groszek, 0,5 puszki
  • Marchewka, 1 sztuka
  • Ziemniaki, 500 g
  • Mleko, 100 ml
  • Masło, 1 łyżka
  • Bulion wołowy, 100 ml
  • Majeranek, 1 łyżeczka
  • Tymianek, 0,5 łyżeczki
  • Olej, 1 łyżka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, około 15 minut. Do ziemniaków dodajemy ciepłe mleko i masło. Zagniatamy do uzyskanie kremowej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Dodajemy do smażącej się cebuli. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Smażymy około 10 minut i zalewamy bulionem. Dusimy jeszcze 5 minut i dodajemy groszek. Mięso z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na warstwie mięsa układamy warstwę puree ziemniaczanego. Zapiekamy w piekarniku przez około 35 minut, aż ziemniaki na górze będą ładnie zarumienione.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life