Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Zapiekanka śledziowa

Kuchnia SIMPLY

Zapiekanka śledziowa Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 45 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Śledź świeży filety, 3-4 sztuki
  • Ziemniaki, 4-5 sztuk
  • Cebula, 1 sztuka
  • Jajko, 1 sztuka
  • Śmietana 18%, 100 ml
  • Mleko, 100 ml
  • Masło, 1 łyżka
  • Tarta bułka, 2 łyżki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut, na półmiękko.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Filety kroimy w kawałki około 4 cm. Cebulę w cienkie plastry. W naczyniu przekładamy ziemniaki, cebulę i śledzia. Powtarzamy do wyczerpania składników. Śmietanę mieszamy z mlekiem i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy zapiekankę. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez godzinę.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA