Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Zapiekanka z mintajem

Kuchnia SIMPLY

Zapiekanka z mintajem Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • mintaj, 500g
  • ziemniaki, 700g
  • mleko, 300ml
  • cebula, 1 szt.
  • mrożony groszek, 100g
  • ser, 75g
  • czosnek, ząbek
  • masło, łyżka
  • mąka, łyżka
  • oliwa z oliwek, 3 łyżki
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania:

Mintaja umieszczamy w garnku i zalewamy mlekiem. Obraną cebulę i czosnek kroimy, i wraz z liściem laurowym wrzucamy do ryby z mlekiem. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Na minutę, dwie przed końcem dorzucamy mrożony groszek. Rybę i groszek wyjmujemy na talerz, mleko odlewamy do szklanki. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwką z oliwek. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy groszek. Przygotowujemy sos beszamelowy. Do osobnego garnuszka wrzucamy łyżkę mąki, podgrzewamy i dodajemy łyżkę masła. Mieszamy dokładnie. Całość podgotowujemy przez dwie minuty i zalewamy mlekiem, które zostało z ryb. Dodajemy odrobinę żółtego sera i mieszamy aż sos zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy rybę. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki podduszamy z resztką mleka i łyżka oliwy z oliwek. Tak przygotowane układamy na pozostałych składnikach. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem. Danie pieczemy w rozgrzanym do temperatury 200˚C piekarniku przez 20 minut. Gotową zapiekankę możemy udekorować kawałkami pietruszki, gałązkami rozmarynu i plasterkami cytryny.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life