Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Żeberka duszone w piwie

Kuchnia SIMPLY

Żeberka duszone w piwie Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 120 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • żeberka, 1-1,5 kg
  • piwo ciemne, 500 ml
  • mąka, ½ szklanki
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki
  • miód, 2 łyżki
  • czosnek, 2 ząbki
  • liść laurowy, 2 szt.
  • ziele angielskie, 2 szt.
  • pieprz, sól, słodka papryka, płatki chilli

Sposób przygotowania:

Oliwę z oliwek mieszamy z pieprzem, solą, słodką papryką i płatkami chilli. Umyte żeberka kroimy na porcje i nacieramy wcześniej przygotowaną mieszanką oliwy i przypraw, i obtaczamy w mące. Na rozgrzanej patelni smażymy żeberka z dwóch stron. Po zarumienieniu przekładamy mięso do garnka i zalewamy piwem, jeśli wyparuje możemy dodać wodę lub bulion. Dodajemy miód, liście laurowe, ziele angielskie i ząbki czosnku. Gotujemy około godziny do miękkości mięsa. Przed podaniem możemy zagęścić sos mąką.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life