Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Ziemniaki z grilla z sosem ranczerskim

Kuchnia SIMPLY

Ziemniaki z grilla z sosem ranczerskim Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 25 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Ziemniaki, 6 szt.
  • Czosnek, 4 ząbki
  • Oliwa, 3 łyżki
  • Rozmaryn, 0,5 łyżeczki
  • Majeranek, 0,5 łyżeczki
  • Maślanka, ¼ szklanki
  • Majonez, 3 łyżki
  • Jogurt naturalny, 2 łyżki
  • Siekana natka pietruszki, koperek, szczypiorek, mięta, po 1 łyżce
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania sosu – natkę pietruszki, koperek, szczypiorek i miętę blendujemy razem z dwoma ząbkami czosnku, dodajemy maślankę, jogurt i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy. Nieobrane ziemniaki dokładnie myjemy i obgotowujemy w osolonej wodzie, ściągamy je z ognia, gdy z wierzchu są już lekko miękkie, ale w środku nadal twarde. Obieramy czosnek, który nam pozostał i drobno go siekamy lub przeciskamy przez praskę. Do oliwy dodajemy posiekany czosnek, suszone zioła i odrobinę pieprzu. W powstałej marynacie dokładnie obtaczamy obgotowane wcześniej ziemniaki. Na rozgrzanym grillu układamy ziemniaki w marynacie, grillujemy je po ok. 5 min. z każdej strony, aż się lekko przypieką i będą miękkie w środku. Gotowe ziemniaki podajemy z przygotowanym na początku sosem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA