Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Zrazy wołowe

Kuchnia SIMPLY

Zrazy wołowe Liczba osób: 5
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • wołowina, 5 plastrów
  • ogórki kiszone, 2 szt.
  • papryka, 0,5 szt.
  • bulion, 2,5 szklanki
  • grzyby, 200 g
  • cebula, 1/3 szt.
  • czosnek, 2 ząbki
  • natka pietruszki, 3 gałązki
  • olej roślinny, 2 łyżki
  • musztarda, 2 łyżeczki
  • suszone oregano, 1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Wołowinę rozbijamy na cienkie plastry, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano, smarujemy musztardą. Przy węższym brzegu kładziemy słupek ogórka i papryki, ciasno zwijamy roladkę i spinamy wykałaczką. Roladki obsmażamy z każdej strony na dobrze nagrzanej patelni, na odrobinie oleju. W garnku doprowadzamy bulion do wrzenia, a następnie dokładamy obsmażone roladki. Na patelnię po roladkach wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę i przepołowione ząbki czosnku. Kiedy cebula jest zeszklona i lekko zrumieniona dolewamy na patelnię kilka łyżek bulionu, mieszamy i całość przelewamy do garnka. Dorzucamy gałązki natki, gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny, po czym wyciągamy pietruszkę. Przekładamy mięso wraz z wywarem do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez 1,5 godziny w 180 stopniach C, w międzyczasie przewracając roladki 2-3 razy. Grzyby kroimy i podsmażamy na maśle. Na pół godziny przed końcem zapiekania zrazów, dodajemy podsmażone grzyby. Gdy mięso jest już gotowe, sos z naczynia wraz z cebulką i grzybami dokładnie blendujemy – dzięki temu będzie gęsty bez dodawania mąki. Zrazy będą doskonale smakować podane z kaszą gryczaną.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA