Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Zupa fasolowa

Kuchnia SIMPLY

Zupa fasolowa Liczba osób: 6
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Fasola Jaś, 250 g
  • Wędzone żeberka, 400 g
  • Kiełbasa, 300 g
  • Marchewka, 1 sztuka
  • Pietruszka, 1 sztuka
  • Por, kawałek
  • Seler, ¼ sztuki
  • Ziemniaki, 3 sztuki
  • Ziele angielskie, 5 ziaren
  • Liść laurowy, 2 sztuki
  • Majeranek, 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy do następnego dnia. Następnego dnia odlewamy wodę i przekładamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i żeberka, zalewamy około 1,5 l osolonej wody. Gotujemy fasolę przez około godzinę na wolnym ogniu. W tym czasie podsmażamy na patelni kiełbasę. Po 30 minutach dodajemy obrane i pokrojoną: marchewkę, selera i pietruszkę oraz por. Doprawiamy majerankiem Gotujemy dalej. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy je w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Gdy są już prawie dobre, odcedzamy i dodajemy do zupy. Gdy warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka. Odstawiamy do ostudzenia i obieramy je z mięsa. Dodajemy wraz z podsmażoną kiełbasą do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA