Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Zupa krem z dyni

Kuchnia SIMPLY

Zupa krem z dyni Liczba osób: 3
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: 50 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Dynia, 600 g
  • Ziemniaki, 2 szt.
  • Śmietana kremówka 30%, 2 łyżki
  • Marchewka, 2 szt.
  • Seler, ½ szt.
  • Bulion, litr
  • Imbir, 1 łyżka
  • Masło, 1-2 łyżki
  • Oliwa, 2 łyżki
  • Gałka muszkatołowa, 1 łyżka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię, ziemniaki, marchewkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Imbir trzemy na tarce. W garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę, wrzucamy imbir i smażymy przez około minutę cały czas mieszając. Dorzucamy warzywa i smażymy aż się przyrumienią. Całość zalewamy bulionem i przyprawiamy. Gotujemy przez około 30 minut. Gdy warzywa zmiękną, miksujemy zupę do konsystencji kremu. Po nalaniu zupy na talerze zabielamy łyżką śmietany. Podajemy z chlebem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA