Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Zupa krem z dyni

Kuchnia SIMPLY

Zupa krem z dyni Liczba osób: 3
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • dynia, 600 g
  • ziemniaki, 2 szt.
  • śmietana kremówka 30%, 2 łyżki
  • marchewka, 2 szt.
  • seler, ½ szt.
  • bulion, litr
  • imbir, 1 łyżka
  • masło, 1-2 łyżki
  • oliwa, 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa, 1 łyżka
  • bazylia, pietruszka, kilka listków
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię, ziemniaki, marchewkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Imbir trzemy na tarce. W garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę, wrzucamy imbir i smażymy przez około minutę cały czas mieszając. Dorzucamy warzywa i smażymy aż się przyrumienią. Całość zalewamy bulionem i przyprawiamy. Gotujemy przez około 30 minut. Gdy warzywa zmiękną, miksujemy zupę do konsystencji kremu, dodajemy śmietanę i mieszamy. Podajemy z grzankami. Możemy udekorować listkami bazylii i pietruszki.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life