Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Zupa krem z soczewicy z grzankami

Kuchnia SIMPLY

Zupa krem z soczewicy z grzankami Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Czerwona soczewica, 1 szklanka
  • Marchewka, 1 sztuka
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Papryczka chili, 1 sztuka
  • Bulion warzywny, 1,5 litra
  • Papryka słodka w proszku, 1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie, 1 łyżka
  • Chleb, 1 kromka
  • Masło, 3 łyżka

Sposób przygotowania:

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach. Papryczkę chili drobno siekamy. Na dnie garnka rozpuszczany masło. Dodajemy marchewkę i podsmażamy przez 2-3 minuty. Do garnka z marchewką dodajemy pokrojone chili, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wsypujemy słodką paprykę. Smażymy kolejne 2-3 minuty. Wlewamy bulion, dodajemy soczewicę i gotujemy całość 20 minut, aż soczewica będzie miękka. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię i dodajemy 1 łyżkę masła. Chleb kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na rozgrzane masło. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi. Smażymy około 5 minut, aż grzanki będą chrupiące. Jak soczewica będzie miękka blendujemy zupę na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life