Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Zupa szparagowa z serem feta

Kuchnia SIMPLY

Zupa szparagowa z serem feta Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 30 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • zielone szparagi, 10 szt.
  • młode ziemniaki, 0,5 kg
  • oliwa, 1 łyżka
  • masło, 2 łyżki
  • czosnek, 2 ząbki
  • bulion warzywny lub drobiowy, 1 l
  • kurkuma, 1/3 łyżeczki
  • posiekany koperek, 4 łyżki
  • posiekany szczypiorek, 4 łyżki
  • śmietana 18%, 200 g
  • ser feta, według uznania

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy oliwę i przygotowane ziemniaki. Podsmażamy przez ok. 3-4 min na wolnym ogniu. Dodajemy obrany i pokrojony czosnek, dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 2 min. Dolewamy gorący bulion, dosypujemy kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Pod przykryciem, na małym ogniu, gotujemy całość przez około 15 min, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie twarde i jasne końce szparagów odłamujemy i wyrzucamy. Pozostałe łodygi opłukujemy, kroimy na cienkie plasterki, a główki zostawiamy w całości. Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodajemy pokrojone szparagi i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 min. Dodajemy koperek i ściągamy zupę z ognia. Śmietanę przekładamy do miski i powoli dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy, za każdym razem dokładnie mieszając. Przygotowaną w ten sposób śmietanę dolewamy do garnka z zupą, całość mieszamy. Gotową zupę podajemy z pokruszoną fetą i szczypiorkiem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA