Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Ajvar

Kuchnia SIMPLY

Ajvar Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • czerwona papryka, 2 kg
  • bakłażan, 3 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • ostra papryczka chili, 1 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • ocet winny, 2 łyżki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Umyte papryki i bakłażany kroimy na ćwiartki, wykrawając gniazda nasienne. Smarujemy delikatnie oliwą i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Warzywa pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Po upieczeniu obieramy ze skórki i przekładamy do miski. Dodajemy czosnek, cebulę, papryczkę chili, ocet, sól i pieprz. Wszystko blendujemy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life