Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Banany smażone z sezamem

Kuchnia SIMPLY

Banany smażone z sezamem Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Cukier, 100 g
  • Banany, 4 szt.
  • Jajko, 1 szt.
  • Mąka kukurydziana, 50 g
  • Sezam, 3 łyżki
  • Woda, 150 ml
  • Olej do „głębokiego” smażenia

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy olej w głębszym garnku lub patelni. Mieszamy cukier z wodą i odstawiamy na 5 minut. Robimy lekkie ciasto naleśnikowe: miksujemy jajko z mąką i wodą. Banany kroimy na grube plastry , zanurzamy je w cieście i wrzucamy na gorący olej. Smażymy je na złoty kolor z obu stron. Następnie rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i wlewamy cukier wymieszany z wodą i podgrzewamy aż się skarmelizuje, na koniec dosypujemy sezam. Do tak przygotowanego karmelu wkładamy banany tak, aby z obu stron pokryły się karmelem. Potem wkładamy plastry banana do lodowatej wody, aby karmel stwardniał. Smażone banany są doskonałą alternatywą dla słodyczy.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life