Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Cheeseburgery domowe

Kuchnia SIMPLY

Cheeseburgery domowe Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 35 minut
Wydrukuj

Składniki:

Do przygotowania kotlecików:
– 0,5 kg wołowego mięsa mielonego
– przyprawa do wołowiny, 1 łyżeczka
– pieprz, najlepiej świeżo zmielony, 1 łyżeczka
– czosnek, 1 ząbek
– żółtko z 1 jaja
– mała cebula, 1 szt.
– sól, szczypta do smaku

Do przygotowania cheeseburgerów:
– 4 bułki hamburgerowe
– sałata lodowa, 1 szt.
– pomidor, 2 szt. pokrojone w plastry
– cebula czerwona, 1 szt. pokrojona w krążki
– starty ser, ok. 200 g lub kilka plastrów
– majonez lub sos hamburgerowy, 2 łyżki


Sposób przygotowania:

Mięso posypujemy pieprzem, solą, przyprawą do wołowiny, nacieramy rozgniecionym czosnkiem i dodajemy zeszkloną wcześniej cebulę. Do tak przygotowanego mielonego mięsa dodajemy żółtko mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Formujemy średniej wielkości, płaskie kotleciki. Rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy na niej przygotowane kotleciki. Grillujemy na dość dużym ogniu, przez około 3 minuty, aż mięso zmieni kolor i przewracamy na drugą stronę (także grillujemy 3 minuty). Następnie przekrawamy bułki hamburgerowe na pół i kolejno układamy wszystkie składniki: liść sałaty lodowej, kotlecik, krążki cebuli i pomidora, na koniec posypujemy serem i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut. Podajemy z majonezem lub sosem hamburgerowym.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA