Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Domowy keczup

Kuchnia SIMPLY

Domowy keczup Liczba osób: 6
Poziom trudności: trudny
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Pomidory, 3 kg
  • Cebula, 3 sztuki
  • Czosnek, 3-5 ząbków
  • Papryka czerwona, 1 sztuka
  • Oregano, 1/2 łyżki
  • Bazyli, 1/2 łyżki
  • Chili, 1/2 łyżeczki
  • Cukier, 3 łyżki
  • Ocet winny, 3 łyżki
  • Ziele angielskie, 4 sztuki
  • Liść laurowy, 1 sztuka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Paprykę przekrajamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopi przez 30-35 minut na najwyższej półce, aż skórka będzie dobrze spieczona. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Usuwamy skórkę z papryki i drobno kroimy. Pomidory parzymy i obieramy za skórki. W głębokiej patelni lub szerokim garnku rozgrzewamy olej i dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy na złoty kolor, około 10-15 minut. Dodajemy czosnek i drobno pokrojone pomidory. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy oregano, bazylię, chili, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż keczup zmniejszy swoją objętość o połowę, około 40 minut. Po tym czasie wyciągamy ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy paprykę, cukier, ocet, sól i pieprz. Gotujemy 10 minut i przecieramy przez sito, aby usunąć pestki z pomidorów. Wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy, aż keczup osiągnie odpowiednią gęstość. Gorący keczup przelewamy do czystych i suchych słoików. Pasteryzujemy około 20 minut.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life