Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Hummus

Kuchnia SIMPLY

Hummus Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Ciecierzyca, 1 szklanka
  • Tahini, 1/2 szklanki
  • Czosnek, 3 ząbki
  • Kmin, 1/2 łyżeczki
  • Sok z cytryny, 4 łyżki
  • Oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • Soda oczyszczona, 1 1/2 łyżki
  • Woda, według uznania
  • Sól

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę kilkakrotnie dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy ciecierzycę do garnka, wsypujemy łyżkę sody oczyszczonej i odstawiamy na minimum 10 godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie wylewamy wodę, w której ciecierzyca się moczyła. Zalewamy czystą wodą, wsypujemy resztę sody oczyszczonej i gotujemy przez przynajmniej 1,5 godziny, aż ciecierzyca będzie miękka. Jeśli podczas gotowania pojawi się piana usuwamy ją za pomocą łyżki. Ciecierzycę odstawiamy do wystygnięcia. Zimną ciecierzycę przekładamy do blendera, dodajemy tahini, obrany czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek i kmin. Miksujemy wszystko na gładką masę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta dodajemy wody, aby osiągnąć odpowiednią konsystencję. Doprawiamy solą do smaku.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life