Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Kapuśniaczki

Kuchnia SIMPLY

Kapuśniaczki Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 140 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • mąka pszenna, 450 g
  • mleko, szklanka
  • drożdże, 15 g
  • jajko, 1 szt.
  • masło, 3 łyżki
  • cukier, ½ łyżki
  • kapusta kiszona, 500 g
  • cebula, 1 szt.
  • olej, 2 łyżki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże, mąkę, jajko, sól, cukier. Wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy roztopione masło. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Posiekaną kapustę dusimy przez kilkanaście minut z podsmażoną wcześniej cebulką, doprawiamy pieprzem i solą. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość około 2 centymetrów. Szklanka wykrawamy w nim okręgi, na które nakładamy łyżką farsz. Bułeczki dokładnie zalepiamy. Całość pozostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Do nagrzanego do 180 °C piekarnika wstawiamy kapuśniaczki i pieczemy przez 10-20 minut aż się zarumienią. Przed końcem pieczenia smarujemy roztopionym masłem. Dodatkowo możemy posypać bułeczki makiem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life