Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Ogórki małosolne

Kuchnia SIMPLY

Ogórki małosolne Liczba osób: 6
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • ogórki, 3 kg
  • woda, 3 l
  • czosnek, 2 duże główki
  • koper, wiązka
  • chrzan, korzeń i liście
  • sól kamienna, 6 łyżeczek

Sposób przygotowania:

Ogórki, chrzan i koper myjemy. Czosnek obieramy i dzielimy na ząbki. Chrzan obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Na dno każdego słoika kładziemy koper, pół liścia i trochę wiórków chrzanu oraz dwa ząbki czosnku. Ogórki wkładamy pionowo, jeden obok drugiego. Na wierzch kładziemy kolejne dwa ząbki czosnku, trochę chrzanu i kolejną łodygę kopru. Wodę gotujemy, rozpuszczamy w niej sól. Tak przygotowanym wrzątkiem zalewamy słoiki, zakręcamy je i stawiamy do góry dnem. Po ostygnięciu odwracamy je i odstawiamy na 3-5 dni. Jeśli chcemy, by stały się kiszone, trzymamy je kilka dni dłużej.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life