Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Sushi z ogórkiem i łososiem

Kuchnia SIMPLY

Sushi z ogórkiem i łososiem Liczba osób: 2
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • ryż do sushi, 500 g
  • algi nori, 6 szt.
  • łosoś, 200 g
  • ogórki, 2 szt.
  • pasta wasabi
  • sos sojowy
  • sól, cukier

Sposób przygotowania:

Ryż gotujemy pod przykryciem przez 5-10 minut. Odcedzamy i doprawiamy odrobiną soli i cukru. Ogórki myjemy, kroimy w cienkie długie słupki. Łososia kroimy w paski. Algę nori układamy na matce bambusowej stroną matową do góry. Brzegi algi pokrywamy ryżem, nakładamy łososia, ogórka. Dodajemy odrobinę wasabi. Sushi zawijamy ciasno przy pomocy matki bambusowej. Jeśli koniec algi nie przyklei się od razu, zwilżamy jej wewnętrzną część odrobiną wody i delikatnie dociskamy. Sushi kroimy na kawałki bardzo ostrym nożem. Podajemy z sosem sojowym i odrobiną pasty wasabi.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life