Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Tatraletki z oliwkami

Kuchnia SIMPLY

Tatraletki z oliwkami Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka pszenna, 250 g
  • Jajko, 2 sztuki
  • Margaryna, 125 g
  • Woda, 2 łyżki
  • Śmietana, 50 ml
  • Oliwki nadziewane papryką, 20 sztuk
  • Brokuły, 2 duże różyczki
  • Szynka parmeńska, 4 plasterki
  • Papryka czerwona, 1/4 sztuki
  • Żółty ser, 10 g
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej 1 jajko, margarynę, wodę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Po schłodzeniu dzielimy na 4 porcje i wkładamy do małych foremek na tartę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. W tym czasie gotujemy al dente brokuły w osolonej wodzie. Dzielimy na małe cząstki. Szynkę i paprykę kroimy w kostkę. Do brokułów dodajemy szynkę, paprykę i oliwki. Mieszamy i nakładamy do każdej tartaletki. Śmietanę łączymy z jajkiem i startym żółtym serem. Dokładnie mieszamy i zalewamy każdą tartaletkę. Zapiekamy około 7-10 minut.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA