Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Chleb bananowy z orzechami

Kuchnia SIMPLY

Chleb bananowy z orzechami Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 90 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka pszenna, 1 3/4 szklanki
  • Banany, 3 sztuki
  • Orzechy włoskie łuskane, 1 szklanka
  • Jajko, 2 sztuki
  • Cukier, 3/4 szklanki
  • Proszek do piecznie, 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki
  • Cynamon, 1 łyżeczka
  • Masło, 1/2 kostki

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Formę na keks smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy włoskie siekamy i prażymy na patelni. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenie, sodę i cynamon. Dodajemy cukier. Banany rozgniatamy widelcem. Jajka delikatnie roztrzepujemy w szklance. W drugiej misce łączymy resztę składników: rozgniecione banany, roztrzepane jajka, ostudzone masło i orzechy. Masę bananową dodajemy do suchych składników. Delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Masę przekładamy do foremki. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w foremce do wystudzenia.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life