Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Chleb gryczany

Kuchnia SIMPLY

Chleb gryczany Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka gryczana, 400 g
  • Woda letnia, 250 ml
  • Drożdże suszone, 7 g
  • Cukier brązowy, 1 łyżka
  • Sól

Sposób przygotowania:

Mąkę łączymy z drożdżami, miodem i solą. Stopniowo dolewamy letnią wodę. Ciasto wyrabiamy około 5 minut. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie formujemy podłużny bochenek. Znowu przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce kuchennej.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA