Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym

Kuchnia SIMPLY

Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Mąka żytnie chlebowa, 500 g
  • Zakwas chlebowy, 150 g
  • Woda letnia, 450 ml
  • Siemię lniane, 350 g
  • Sezam, 50 g
  • Woda, 100 ml
  • Jajko, 1 sztuka
  • Sól

Sposób przygotowania:

Siemię lniane zalewamy 100 ml wody i odstawiamy na noc.  Mąkę wsypujemy do misy. Doprawiamy solą. Dodajemy zakwas i siemię lniane. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto do połączenia składników. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 4 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie roztrzepujemy jajko. Smarujemy wierz chleba i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA