Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Chleb z dyni

Kuchnia SIMPLY

Chleb z dyni Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: ok. 140 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • dynia, 250 g
  • mąka, 500 g
  • drożdże, 21 g
  • mleko, 200 ml
  • cukier, 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy, 4 łyżki
  • sól

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy łyżeczkę cukru i wkruszamy drożdże. Wlewamy 50 ml ciepłego mleka, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 20 minut do wyrośnięcia. Dynię obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Gdy ostygnie miksujemy. Do zaczynu dodajemy dynię, 1,5 łyżeczki soli, resztę mleka oraz olej. Ugniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie przekładamy je do naoliwionej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 45 minut.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life