Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Chlebek bananowy

Kuchnia SIMPLY

Chlebek bananowy Liczba osób: 6
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 120 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Banan, 3 sztuki (dojrzałe i miękkie
  • Masło, 50 g
  • Cukier, 150 g
  • Jajko, 1 szt.
  • Mąka pszenna, typ 650, ok. 300 g
  • Olejek waniliowy, 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona, 1 łyżeczka
  • Sól, szczypta

Sposób przygotowania:

Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Masło roztapiamy w rozgrzanym garnuszku. Następnie w dużej misce mieszamy banany z masłem, dodajemy cukier, jajko oraz wanilię. Mieszamy nadal i na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną i solą. Mieszamy dokładnie, aż do powstania gładkiej masy. Przelewamy ciasto do formy o wymiarach ok. 10×30 cm i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy ok. godzinę do zrumienienia. Chlebek na koniec można udekorować plasterkami bananów.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life