Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Dżem pomarańczowy

Kuchnia SIMPLY

Dżem pomarańczowy Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Pomarańcze, 3 kg
  • Cukier brązowy, 1 kg
  • Imbir, 100 g

Sposób przygotowania:

Pomarańcze parzymy i dokładnie szorujemy. Ścieramy skórkę z 2 sztuk.  Resztę obieramy i odcinamy białą część skórki. Kroimy na małe kawałki i przekładamy do rondla. Dodajemy cukier i gotujemy około godziny na małym ogniu.  Imbir obieramy i ścieramy na tarce.  Dodajemy do pomarańczy i gotujemy razem jeszcze przez około 15 minut. Odstawiamy na noc do wystudzenia. Następnego dnia ponownie zagotowujemy. Trzymamy na ogniu około 20 minut aż masa zgęstnieje. Przekładamy do czystych słoiczków. Zakręcamy i postawiamy do góry dnem do wystudzenia.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA