Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Dżem z ciemnych winogron

Kuchnia SIMPLY

Dżem z ciemnych winogron Liczba osób: 3
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • ciemne winogrona, 1 kg
  • porto, 150 ml
  • cukier, ½ szklanki
  • cytryna, 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Winogrona myjemy i oddzielamy od gałązek. Zalewamy je winem. Gotujemy przez godzinę, mieszając od czasu do czasu, i odstawiamy. Wyławiamy pestki i ponownie podgrzewamy. Wlewamy sok z cytryny i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i gotujemy. Jeśli dżem jest za rzadki, gotujemy go do momentu stężenia. Przelewamy dżem do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 10 minut.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life