Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Francuska tarta ze szpinakiem i cebulką dymką

Kuchnia SIMPLY

Francuska tarta ze szpinakiem i cebulką dymką Liczba osób: 6
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 75 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Gotowe ciasto francuskie, 1 rulon
  • Szpinak świeży, 300 g
  • Cebulka dymka, pęczek
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Jogurt naturalny, 1 małe opakowanie
  • Jaja, 2 szt.
  • Ser żółty, 150 g
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • Olej

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy do foremki do pieczenia, nieco mniejszej niż ciasto i o takim samym kształcie (kółko lub prostokąt), tak by pokryło dno i boki foremki. Szpinak płuczemy i osuszamy. Czosnek obieramy i siekamy drobno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy szpinak z czosnkiem przez ok. 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulkę dymkę myjemy i siekamy. Jajka roztrzepujemy z jogurtem naturalnym, dodajemy starty żółty ser oraz 3/4 posiekanej cebulki (resztę zostawiamy do dekoracji po upieczeniu). Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przesmażony szpinak wykładamy na ciasto, zalewamy masą jajeczno-jogurtową. Tartę pieczemy przez ok. 45 minut. Po upieczeniu posypujemy resztą posiekanej cebulki dymki.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA