Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Jajka po benedykdyńsku z szynką parmeńską

Kuchnia SIMPLY

Jajka po benedykdyńsku z szynką parmeńską Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • jajka, 4 szt.
  • kajzerki, 4 szt.
  • szynka parmeńska, 4 szt.
  • ocet, 1 łyżeczka
  • żółtka, 2 szt.
  • musztarda dijon, 1 łyżeczka
  • jogurt grecki, 150 g
  • rukiew wodna, 1 garść
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ucieramy żółtka z musztardą i jogurtem w żaroodpornej misce, którą ustawiamy na rondlu z wodą i gotujemy do 15 minut, na parze. Jak sos zgęstnieje doprawiamy solą i pieprzem. Następnie, osobną patelnię napełniamy do połowy wodą, doprowadzamy do wrzenia i dolewamy octu. Ostrożnie wbijamy jajka, gotując 3-4 minuty. Pod koniec żółtka zalewamy wrzątkiem. Rozgrzewamy osobną patelnię, na której przez 10 minut opiekamy, przekrojone na pół, bułki. Połówki bułek układamy na talerzach. Na bułce układamy po plasterku szynki parmeńskiej. Wyjmujemy jajka z patelni (najlepiej łyżką cedzakową). Lekko osuszamy i kładziemy na szynce. Jajka polewamy ciepłym sosem holenderskim, posypujemy rukwią wodną. Podajemy z pozostałymi połówkami bułek.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life