Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Jajka po benedyktyńsku ze szparagami

Kuchnia SIMPLY

Jajka po benedyktyńsku ze szparagami Liczba osób: 2
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • zielone szparagi, 8 szt.
  • bekon, 2 plastry
  • jajka, 2 szt.
  • ocet, 2 łyżki
  • masło, 50 g
  • żółtko, 1 szt.
  • białe, wytrawne wino, 2 łyżki
  • sok z cytryny, 2 łyżeczki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Masło topimy na małym ogniu i zbieramy piankę z powierzchni. W niedużym garnku gotujemy wodę. Żółtko mieszamy z winem w żaroodpornej misce. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Ubijamy żółtko, dodając powoli masło, energicznie mieszając. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą
i pieprzem. Szparagi myjemy i łamiemy zdrewniałe końcówki. Gotujemy przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy wodę z octem. Jajka rozbijamy do miseczki i lekko zsuwamy do gotującej się wody. Gotujemy ok. 3 minuty i delikatnie wyjmujemy cedzakiem. Bekon smażymy na suchej patelni. Na talerzu układamy szparagi, plastry bekonu, a na wierzch kładziemy jaja. Polewamy ciepłym sosem.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life