Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Pasztet drobiowy z pieczarkami

Kuchnia SIMPLY

Pasztet drobiowy z pieczarkami Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 120 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Udka z kurczaka, 2 kg
  • Wątróbka drobiowa, ½ kg
  • Pieczarki, 500 g
  • Marchewka, 2 sztuki
  • Seler, ½ sztuki
  • Pietruszka, 1 sztuka
  • Cebula, 1 sztuka
  • Czosnek, 3 ząbki
  • Jajka, 4 sztuki
  • Majeranek, 1 łyżeczka
  • Liść laurowy, 2 sztuki
  • Ziele angielskie, 4 sztuki
  • Oliwa, 2 łyżki
  • Masło, 1 łyżka
  • Bułka tarta, 4 łyżki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Udka myjemy i wkładamy do garnka. Marchewkę, seler, pietruszkę obieramy i dodajemy do udek. Zalewamy wodą. Dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy i ściągamy szumowinę. Po czym gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny, aż wszystko będzie miękkie. Odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w kostkę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Delikatnie solimy. Podsmażamy razem i doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Udka obieramy. Wraz z warzywami mielimy trzykrotnie. Do masy dodajemy podsmażone pieczarki, jajka i majeranek. Wyrabiamy. Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Pieczemy około godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA