Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Pasztet z soczewicy

Kuchnia SIMPLY

Pasztet z soczewicy Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 120 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Czerwona soczewica, 2 szklanki
  • Marchewki, 3 sztuki
  • Sos sojowy, 1 łyżka
  • Czarnuszka, 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa, ½ łyżeczki
  • Jajka, 4 sztuki
  • Liść laurowy, 2 sztuki
  • Ziele angielskie, 2 sztuki
  • Majeranek, ½ łyżeczki
  • Olej, 1 łyżka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liści laurowe i ziele angielskie. Przyprawiamy solą. Gotujemy około 20 minut, aż soczewica zacznie się rozpadać. Odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę scieramy na tarce od grubych oczkach. Cebulę i marchewkę podsmażamy do miękkości. Soczewicę wraz z podsmażonymi warzywami mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy. Dodajemy jajka, sos sojowy, czarnuszkę, gałkę i majeranek. Dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA