Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Pasztet z wątróbką

Kuchnia SIMPLY

Pasztet z wątróbką Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 120 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Wieprzowina, 700 g
  • Wołowina, 700 g
  • Podgardle, 400 g
  • Cebula, 3 sztuki
  • Wątróbka, 150 g
  • Jajka, 4 sztuki
  • Gałka muszkatołowa, ½ łyżeczki
  • Liść laurowy, 2 sztuki
  • Ziele angielskie, 3 sztuki
  • Masło, 1 łyżeczka
  • Bułka tarta, 4 łyżki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w mniejsze kawałki. Na spód garnka wkładamy podgardle. Na nie wołowinę i wieprzowinę. Dodajemy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie. Zalewamy wodą i solimy. Zagotowujemy na dużym ogniu. Ściągamy szumowinę i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny aż do miękkości mięsa. Wątróbkę zaparzamy we wrzątku około 3 minuty. Wyciągamy mięso oraz cebulę i odstawiamy do wystudzenia. Mięso i cebulę mielimy trzykrotnie na maszynce do mielenia mięsa. Masę łączymy z jajkami oraz doprawiamy solę, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Formę keksową smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę przekładamy do formy. Przykrywamy folią aluminiową  i pieczemy około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. 10 minut przed końcem pieczenia ściągamy folię.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA