Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Pasztet ze śliwką

Kuchnia SIMPLY

Pasztet ze śliwką Liczba osób: 4
Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 120 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • Łopatka wieprzowa, 300 g
  • Pierś z indyka, 300 g
  • Wołowina bez kości, 150 g
  • Jajka, 4 sztuki
  • Śliwki suszone, 100 g
  • Marchewka, 2 sztuki
  • Seler, 0,5 sztuki
  • Pietruszka, 1 sztuka
  • Cebula, 1 sztuka
  • Liście laurowe, 1 sztuki
  • Czosnek, 2 ząbki
  • Ziele angielskie, 3 sztuki
  • Bułka tarta, 4 łyżki
  • Masło, 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Łopatkę wieprzową, pierś z indyka i wołowinę kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Mięso i warzywa umieszczany w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy około godziny na małym ogniu. Wyciągamy mięso i warzywa. Pozostawiamy do wystudzenia. W tym czasie zaparzamy śliwki. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mielenia mięsa.  Do masy dodajemy jajka. Dokładnie wyrabiamy. Dodajemy śliwki. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Formę keksową smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Masę przekładamy do formy. Przykrywamy folią aluminiową  i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA