Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Polędwica pieczona

Kuchnia SIMPLY

Polędwica pieczona Liczba osób: 4
Poziom trudności: łatwy
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Wydrukuj

Składniki:

  • polędwica wieprzowa, ok. 500 g
  • sól, pieprz do smaku
  • tymianek, 1 łyżeczka
  • szałwia świeża, 10 liści
  • olej do smażenia

Sos:

  • musztarda francuska, 1 łyżka
  • śmietana 18%, 3 łyżki
  • wino wytrawne białe, ok. 70 ml
  • szałwia, kilka listków

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną polędwicę polewamy olejem, przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy polędwiczkę – aż do zrumienienia z wierzchu. Następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i posypujemy je listkami szałwii. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25 minut. Na patelnię (tę po smażeniu mięsa) wlewamy wino i stopniowo mieszamy z przyprawami pozostałymi po smażeniu mięsa. Gdy wino odparuje, dokładamy musztardę i mieszamy, gotując na małym ogniu. Potem dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego sosu. Na koniec kroimy upieczoną polędwicę na plastry i polewamy gotowym sosem. Najlepiej podawać z surówką ze świeżych warzyw.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life