Następna wyjątkowa oferta już w piątek 27 maja.

Szynka domowa z karczku

Kuchnia SIMPLY

Szynka domowa z karczku Liczba osób: 6
Poziom trudności: trudny
Czas przygotowania: ok. 7 dni
Wydrukuj

Składniki:

  • Karczek wieprzowy, ok. 1 kg
  • Woda, 2 l
  • Sól peklowa, 60 g
  • Czosnek, 5 ząbków
  • Pieprz kolorowy, ok. 10 ziarenek
  • Majeranek, 1 łyżeczka
  • Oregano, 1 łyżeczka
  • Tymianek, 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie, 6 ziarenek
  • Liść laurowy, 6 szt.
  • Olej, 6 łyżek
  • Chilli mielone, 2 łyżki
  • Marynata do mięs Prymat, 1 opak.

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy i oczyszczamy z włókien. Wodę z czosnkiem i przyprawami (ziele, pieprz, liść laurowy) gotujemy do wrzątku, dodajemy sól i mieszamy. Odkładamy na ok. godzinę aby wystygła. Do zimnej wody wkładamy mięso, przykrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na ok. 5-6 dni. W tym czasie raz dziennie obracamy mięso, aby peklowało się z obu stron. Potem wyjmujemy karczek z marynaty i osuszamy. Do miski wlewamy olej, pozostałe przyprawy i dokładnie mieszamy. Gotową marynatą nacieramy mięso, zwijamy w rulon, zawiązujemy nicią, aby się nie rozwinęło i odkładamy na ok. 1,5 h do lodówki. Następnie wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy ok. 1,5 h w temp. Ok. 175 stopni. Po tym czasie rozcinamy rękaw, i pozostawiamy do wystudzenia.

« powrót
PRODUKT TYGODNIA





Simply life